הסכם חלוקת עיזבון: 7 דגשים שאסור לשכוח
האם יורשים יכולים להחליט איך יחולק ביניהם הרכוש שזכו לו? ומדוע שירצו לעשות זאת?
לאחר קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, משפחות רבות מגלות שלא ניתן או נכון להתקדם איתו כדי לממש את חלוקת רכושו של הנפטר. זאת, בגלל שמימוש הצו אינו אפשרי. או שעשוי להביא לסכסוכים משפחתיים בעתיד, סרבול בירוקרטי, או חבות מס עודפת. הסכמי חלוקת עזבון הם פתרון המאפשר ליורשים להתחלק בעיזבון בדרך בה יבחרו, ובלבד שהדבר נעשה בהסכמה מלאה.
אחד התרחישים הנפוצים הוא ירושת חשבון בנק על ידי מספר יורשים. במקרה כזה, ניתן למשוך את הכספים בחשבון ולחלק את הכספים רק בחתימה משותפת של כל היורשים. אבל לפעמים הדבר לא אפשרי. למשל, כי חלק מהיורשים מתגוררים בחו״ל או מתנגדים לכך שהכספים יחולקו. הסכם חלוקת עיזבון יכול להוות פתרון לכך.
במשפחות רבות, בעוד הצוואה קובעת שמספר יורשים ירשו נכס בודד (כגון דירה), הם אינם מעוניינים להיות בעלים משותפים. למשל, כי הם חוששים שהדבר ישפיע לרעה על היחסים שלהם. זה חשש מובן, כי במקרים רבים בעלות משותפת על דירה גוררת ויכוחים בנוגע להאם וכיצד להשכיר, להשביח או למכור אותה. האתגרים הקיימים ממילא בכל שותפות מתגברים בהקשר המשפחתי, שכן לרוב מעורבים בו גורמים ושיקולים כגון בני הזוג או ילדי היורשים. שם, ויכוחים אלה נוטים להפוך נפיצים ולהוביל למריבות וניתוק יחסים. הסכם חלוקת עיזבון הוא דרך לבצע פירוק שיתוף ולהימנע מכך.
סיבה נוספת לביצוע הסכם חלוקת עיזבון היא כדרך למנוע סכסוך ירושה. בחלק מהמשפחות ישנם יורשים המתכוונים להגיש התנגדות לצוואה. למשל, משום שהם חשים מקופחים כלכלית. בין אם תחושה זו מוצדקת או לא, לפעמים היורשים האחרים מעדיפים ליישב את המחלוקות בדרכי שלום. במצבים כאלה, גיבוש הסכם בין היורשים יכול לחסוך ויכוחים ועלויות משפטיות. באמצעות הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים, היורשים יכולים להסכים ביניהם על האופן בו יחולק העיזבון.
יורשים רבים מבקשים לערוך הסכם חלוקת עיזבון משיקולי תכנון מיסוי מקרקעין. הליכי העברת נכס המקרקעין (למשל, דירה) במסגרת הסכם חלוקת עיזבון אינו חייב במס. זאת, שכן הוא נחשב לחלק מהליך ההורשה, כשהוא נערך רק בין היורשים וההסכם כולל רק את נכסי העיזבון, כשאופן החלוקה נקבע טרם חולק העיזבון בפועל. בנוסף, הסכם כאמור יכול לאפשר לחלק מהיורשים לנצל בצורה מיטבית את היתרונות לעניין פטורים ממס שבח כאשר ירצו למכור את הדירה.
כאשר היורשים אינם מגיעים להסכמה על אופן חלוקת הנכסים, יידרש ניהול הליך בבית משפט במסגרת תביעה לחלוקת העיזבון או תביעה לפירוק השיתוף בנכסים המשותפים.
7 דגשים שחשוב לשים אליהם לב כשעורכים הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים:
זיהוי הנכסים הרלוונטיים לחלוקה. למשל, האם ההסכם יתייחס לעיזבון כולו או חלקו. במקרים רבים, ההמלצה היא לקיים משא ומתן תוך התייחסות לכלל העיזבון, כדי להרחיב את אפשרויות החלוקה הפוטנציאליות והיצירתיות בהליכי המשא ומתן.
זהות הצדדים להסכם. רק היורשים יכולים להיות צדדים להסכם.
שיקולי מס. חשוב לקחת בחשבון את השלכות המס הפוטנציאליות ולוודא שחלוקת הנכסים מתבצעת בצורה יעילה.
טעמים אישיים. חלק מהיורשים מעוניינים בנכס מסויים דווקא. למשל, משום שהם מתגוררים בדירה מסוימת, או כדי למנוע תחושת מרירות אצל קרובי משפחה מסוימים.
להמתין עם חלוקת חלק מהעיזבון עד לגיבוש ההסכם. היכולת ליהנות מיתרונות המס תלויה (בין היתר) בכך שהסכם חלוקת העיזבון ייערך לפני שחולק העיזבון.
תכנון האיזונים כך שיהיו אכיפים ויאפשרו את יתרונות המס. השווי של נכסי העיזבון שונה אלה מאלה. לכן, אם אחד היורשים יקבל נכס ששוויו גבוה מזה שקיבל יורש אחר, האחרון עשוי לדרוש פיצוי שיאזן את ההפרש בין שווי הנכסים. על מנת להנות מיתרונות המס, הסכם חלוקת העיזבון נדרש להקצות רק נכסים ורכוש הנכללים בעיזבון. אולם, במקרים מסוימים ניתן לגבש הסכם בדבר תוספת מקורות עצמיים, כאשר יתרונות המס יחולו רק על התשלום שבוצע מהעיזבון.
האם קיימים צדדים חסויים, קטינים או כאלה שמונה להם אפוטרופוס או ממונה בייפוי כוח מתמשך. במקרים אלה, יש לקבל אישור מיוחד של בית המשפט.
עו"ד רויטל כרם מלווה יחידים ומשפחות בהסדרת ההורשה וההסכם בין היורשים וחלוקת עיזבון. לעו"ד רויטל כרם נסיון של למעלה מ-30 שנה בליווי לקוחותיה דרך כלל נקודות הציון המשמעותיות בחיים, ובפרט בהסכמי ממון, נישואין, גירושין, אימוץ, הורות, נאמנויות, צוואות ומימוש ירושות.
Comments